Allergisk?

Våren er høysesong for pollenallergikere, men visste du at rundt 70% av de med pollenallergi også reagerer på matvarer?

Dette kalles kryssallergi og kan være plagsomt for mange. Årsaken til at man opplever en slik kryssreaksjon er at proteinet i frukt i stor grad ligner på proteinet til pollen. Derfor klarer ikke kroppen å skille disse to proteinene fra hverandre og utløser en reaksjon.

– Har man pollenallergi og opplever symptomer når man spiser bestemte matvarer, er det grunn til å mistenke kryssallergi, forteller helsefagsjef Helle Grøttum, hos Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, til nettstedet pdb.no.

Reagerer på forskjellige matvarer

Bjørkepollen – For de som er allergisk mot bjørkepollen er det vanligst å få kryssallergi mot rå frukt, grønnsaker, nøtter og peanøtter.

Burotallergikere – Er du allergisk mot burot, skal du være ekstra påpasselig med selleri, løk, purre, hvitløk og paprika.

Gressallergi – Gressallergikerne slipper ofte litt lettere unna enn andre pollenallergikere. Men en kan oppleve kryssallergi mot en del matvarer som tomat, peanøtter, erter, soya, løk og melon.

 

De fleste er mer følsomme ovenfor matvarer når pollensesongen er på sitt verste. Da kan det være en fordel å unngå matvarer som du opplever at du reagerer på. For mange hjelper det at matvarene er kokt før de spises, forteller Grøttum.

Les mer hos Millum PDB!


Hos Ytterøykylling er vi opptatt av at maten skal være så trygg som mulig for alle. Derfor er alle våre produkter helt fri for de 14 allergenene som er mest alvorlig og derfor merkepliktige.

I våre produkter finner du aldri gluten, melk, egg, skalldyr, fisk, peanøtter, nøtter, soya, selleri, sennep, sesam, sulfitter, lupin eller bløtdyr.

Alle våre farseprodukter er anbefalt av Astma- og Allergiforbundet.

astma_allergi_logo

Allergi

« Tilbake til aktuelt